Keman Kursu Aşamaları – Keman Nasıl Çalınır
29 Aralık 2014 by Keman Kursu İzmir
İş müzik yapmaya gelince ebebeynler genellikle çocuklarının istediği müzik aletinden çok kendilerinin çocuklarına daha uygun gördükleri müzik aletlerine yönelirler.
Örneğin keman çalmayı isteyen bir çocuğu piyanoya, flüt çalmak isteyen bir çocuğu gitara yönlendirmek… Gayet yanlış bir davranıştır oysaki, tabi ki ailenin gözlemi önemlidir, fakat ailenin gözleminden önce keman çalmak isteyen bir çocuğu uzman bir keman kursuna, uzman bir keman öğretmenine götürmek ve onun fikri doğrultusunda ilerlemek en doğrusu olacaktır.
Keman öğretmeni keman çalmaya başlayacak kişinin geçici bir heves mi yoksa gerçekten bir istek mi olduğunu anlama konusunda ve kişinin yeterliliği konusunda bilgi verecek ve bu narin, kibar, duygulu müzik aleti kemanı çalabilmekle ilgili fikirleri size iletecektir. Zaten ücretsiz keman derslerinin yapılma amacı da budur. Keman çalmak isteyenlere “Keman Nasıl Çalınır” aşamaları tek tek sıralayalım.
1. Öncelikle doğru keman kursu seçilir, hemen keman alınmadan önce, keman kursuna gidilir ve doğru keman kursuna kayıt yaptırılır.
2. İlk 2 hafta keman kursundaki kemanlardan yararlanılabilir fakat sonrasında evde keman çalışmak ve keman çalmanın sürekliliği açısından bir keman satın almak gerekir, öğretmeninde önerileriyle en az 80 doları gözden çıkararak bir keman tercihi yapılır. Keman öğretmeniniz size bütçeniz doğrultusunda en uygun kemanı tavsiye edecektir.
3. Keman kursundaki öğretmeninizin önerdiği keman satın aldıktan sonra ( Öğrencinin yaşına göre kemanın boyutuna dikkat ederek, bütçeye göre de en uygun malzemeli kemanı seçerek ) hemen keman akort edilmelidir fakat bunu kesinlikle başlangıçta en azından 2-3 ay boyunca siz değil bilen birisi veya keman öğretmeniniz veya keman kursunuzda bu işten anlayan profesyonel kişiler yapmalıdır. Akortlu bir kemanla çalışma yapmak kulağınızın doğru seslere alışması için çok önemlidir.
4. Kemanda şarkı çalmakla başlamak değil, öncelikle ilk adım kemanı tanımak gerekir, daha sonra kemanın parçalarının isimlerini bilmek, kemanın tellerinin isimlerini ezberlemek, keman yastığının nasıl takılacağını öğrenmek gerekir. Bu en temel kavramları öğrendikten sonra diğer aşamalar sırasıyla gelecektir.
5. Kemanda en temel şeyleri öğrendikten sonra keman kursunda öğreneceğiniz en temel aşamalara geçilir; Keman tutuşu, kemanda yay çekişi.
6. Kemanla ilgili kaynaklar okumak, izlemek; kemanın nasıl yapıldığı, ünlü kemancıların hayatları, popüler kemancıların performansları gibi şeyleri okumak, takip etmek kemanla ilgili ufkunuzu genişletecek ve kemana olan ilginizi arttırracaktır.
7. Keman çalmaya başladığınızda aceleci olmamalı ve keman öğretmeninizin yönlendirmeleri doğrultusunda ilerlemelisiniz. Hemen şarkı çalmak değil, öncelikle gerekli egzersizlerinizi doğru şekilde yapmalısınız.
8. Keman üzerinde parmakların dizilişleri öğrenilir, hangi notaya hangi parmakla basmanız gerektiğini öğrendikten sonra çalışmalara bunlara dikkat edilerek devam edilir. Tek tek teller üzerinde çalışmalara devam edilir, sabırlı bir şekilde şarkı çalışmalarına doğru ilerlenir.
9. Egzersizler bittikten sonra klasik parça çalışmalarına geçilir, klasik parça çalışmalarından sonra sizin istediğiniz tarzda daha popüler veya apocalyptica gibi daha yaylıarın olduğu grupların şarkılarının çalışılmasına geçilir.
10. Bu seviyeye geldikten sonra daha iyi bir keman alma yoluna girilir ve araştırmalar başlar, daha iyi bir bütçeyle daha iyi bir ses verecek kemana doğru yönlenilir.
11. Düzenli çalışma sonucunda sizi izleyenlerin “vay be kemanla neler çaldı, ben de yapabilir miyim acaba” demeleri keyifle izlenir.
Ufak Notlar:
– Yay çekerken parmaklar ve bilek kesinlikle kasılmamalıdır, vücutta her hangi bir ağrı hissediliyorsa yanlış giden bir şeyler vardır.
– Kemanı tutarken, keman öncelikle omzunuza yatırılır kesinlikle ucu havaya kaldırılmadan vücutla belli bir açı yaparak tutulmalıdır, yanağınızı çeneliğe doğru şekilde yerleştirmeye de özen göstermeli ve tam olarak çeneliğe yapıştırmadan tutulmalıdır.
– Yay çekerken hareketler sırasında bileğin doğru kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Kaynak: http://kemankursuizmir.com/tag/keman-ogrenme-asamalari/